Bezpłatna konsultacja - napisz: piotr@trener40plus.pl

  Zadzwoń: 504 160 285       

Poradniki

Jak prosto zmienić sposób odżywiania

Jak prosto zmienić sposób odżywiania i dzięki temu zdrowie i sylwetkę

Dieta, jadłospis i sposób odżywiania to trzy różne rzeczy, a często są ze sobą mylone. Dieta to ilość kalorii, białka, węglowodanów, tłuszczy, ich rozkład w ciągu dnia i rozpisywaniem tego właśnie się zajmuję.

Jadłospis to wytyczne, żeby jeść na dany posiłek 2 jajka ze szczypiorkiem jako jajecznice, usmażoną na maśle, a innego dnia zamiast tego twarożek z masłem orzechowym, czy mozzarellę zapiekaną w awokado. A sposób żywienia to czy w ogóle jemy nabiał, gluten, laktozę, fast-foody i ile pijemy wody na dobę.

Dziś podam różnice w sposobie odżywiania na swoim własnym przykładzie, z roku 2009 i obecnie z 2017, a jaką to robi różnicę, możecie sami ocenić na zdjęciach.

Ostatnio, gdy pokazałem fotkę z 2003 roku kilka osób zarzucało mi w komentarzach, że jestem oszustem :) bo na starym zdjęciu to nie mogę być ja :D Mam nadzieję, że tym razem jestem na tyle podobny do siebie z twarzy, że już nikt nie będzie miał wątpliwości z rozpoznaniem, dodatkowo córka jest także ta sama, tylko troszkę urosła.

Ilość posiłków:
2009 - 3 - śniadanie, obiad, kolacja
2017 - 6 - nr1, nr2, nr3 itd - wszystkie one poza omletem na śniadanie są typu "obiadowe"

Ilość wypijanej wody/płynów dziennie:
2009 - kilka kaw słodzonych białym cukrem, napoje i soki z cukrem z kartonów, wody smakowe czyli też z cukrem
2017 - kilka litrów wody, Coli Zero plus kilka kaw słodzonych ksylitolem

Dania gotowe:
2009 - często mrożone - zapiekanki, pizze, garmażerka - krokiety, pierogi, gotowe sosy ze słoika do spaghetti, z puszek
2017 - tylko przygotowywane samodzielnie

Pieczywo, produkty mączne, gluten:
2009 - wszelkie - białe, drożdżówki, pączki, bagietki, bułki, pierogi, naleśniki, biały ryż i makaron
2017 - nie jem pieczywa od lat, jeśli już to kromka chleba razowego na zakwasie od święta, zero produktów z mąki, makarony i ryże tylko ciemne, razowe, orkiszowe, mąka jeśli już to razowa typ2000, bezglutenowa, orkiszowa, kokosowa

Ciasta:
2009 - gotowe z cukierni z toną cukru lub ze sklepu gotowe mieszanki tylko do wypieczenia w domu
2017 - brownie z fasoli, kaszy jaglanej, ciastka marchewkowe, sernik z ksylitolem zamiast cukru - robione samemu - smak i wygląd ten sam, a zdrowe i bez cukru

Warzywa i owoce:
2009 - nie jadłem bo nie lubię
2017 - nadal nie jem bo nie lubię poza bananem po treningu, ale w tym nie bierzcie ze mnie przykładu i jedzcie :) aby nie z puszki zalane cukrem, tylko świeże

Słodycze:
2009 - delicje, czekolady, jeżyki, całe pudełka i tabliczki na raz :)
2017 - jedna sztuka zamiast jednej paczki, jak czekolada to gorzka z orzechami zamiast mlecznej, w okresie redukcji całkowicie nie dotykam słodyczy, robię za to sam lody i galaretki z odżywki białkowej i żelatyny awaryjnie w lecie

Mięsa:
2009 - często mielone gotowe mieszanki, pasztety, parówki - czyli mieszanki zmielonych kości, oczu, pazurów z dodatkiem masy papierowej nasączonej solanką
2017 - tylko w całości, filety, kura, indyk, karkówka, jem wszystkie mięsa tonami, zamiast wędlin paczkowanych z solanką (z 1kg mięsa robi się dziś do 4kg wędlin czyli 3/4 to woda z solą tylko) piekę schab i kroję go potem jako wędlina

Śmietany, majonezy, sosy gotowe 1000 wysp itp
2009 - tak
2017 - nie, własne sosy z jogurtu naturalnego czy przecieru pomidorowego + przyprawy

Jogurty słodkie, owocowe, serki homogenizowane
2009 - tak
2017 - nie, tylko zrobione samemu z twarogu czy jogurtu naturalnego + wmiksowane samemu dodatki

Frytki:
2009 - gotowe mrożone z worka + z frytkownicy w oleju smażone
2017 - samemu krojone ziemniaki + pieczone bez tłuszczu w piekarniku

Fast-foody i jedzenie poza domem:
2009 - KFC, MCDonald, Subway, kebab, czyli syf z proszku, z masy mrożonej + sosy z tłuszczami przemysłowymi trans
2017 - Pizza świeża w pizzerii, hamburger w burgerowni z toną świeżego grillowanego przy mnie dopiero mięsa

Zdrowe tłuszcze:
2009 - brak w diecie
2017 - orzechy, awokado, masło orzechowe, oliwa z oliwek polewana do każdego obiadowego posiłku

Smażenie:
2009 - olej słonecznikowy, uniwersalny, rzepakowy
2017 - olej kokosowy, masło klarowane, smalec (smalec w 85% to to samo co olej kokosowy, serio :) )

Suplementacja, witaminy, minerały, ziółka:
2009 - nic
2017 - wszystko

Alkohol:
2009 - nigdy nie lubiłem piwa ani wódki, ale piłem słodkie drinki i likiery typu Baileys
2017 - od lat nie piłem ani kropli i nie mam najmniejszej ochoty ani nie czuje potrzeby

Aktywność i sporty:
2009 - jazda na motocyklu, oglądanie Ligi Mistrzów z czipsami
2017 - siłownia 3 x w tygodniu po 1,5h późnymi wieczorami, w weekendy 1 x basen, w lecie dodatkowo rower 1-2 x w tygodniu

Wiek metaboliczny z badań krwi, z pomiaru tętna spoczynkowego, ciśnienia krwi, wydolności płuc, poziomu otłuszczenia żył i serca:
2009 - wychodziło w wieku 33 lat, że mam 42 lata
2017 - wychodzi w wieku 41 lat, że mam 23 lata i na tyle się znów czuję :)

Jak widać mój sposób odżywiania nie jest idealny, książkowy, nie wyrzekam się całkiem słodyczy czy pizzy, jestem zwolennikiem rozsądku, a nie zwariowania na punkcie jedzenia w 100% czysto, bez smaku, chudo itd.

Zaręczam jednak, że wprowadzenie nawet części tych powyższych zmian, zdecydowanie zrobi różnicę na plus dla zdrowia i sylwetki. Polecam!