Fit przepisy - ciastka marchewkowe i karmelowy omlet na śniadanie
Wiele osób myśli, że "bycie na diecie" oznacza jakieś wyrzeczenia, ograniczenia, że posiłki nie mogą być pyszne i robi się je długo i trudno. Moi podopieczni wiedzą, że to nieprawda, bo żeby chudnąć i być zdrowym można jeść dużo i smacznie i dziś to udowodnię :)
Oto pierwsze dwa przepisy na posiłki, które sam jem i rozpisuję innym, jeśli zobaczę po ilości lajków/komentarzy/udostępnień, że się podobają i chcecie więcej, to będę dawał kolejne co jakiś czas :)
1. Ciastka marchewkowe - czas przygotowania - 5 minut + 15 minut pieczenia
Składniki i sposób przygotowania - do miski wrzucamy i mieszamy:
- 1,5 dużej, startej drobno marchewki
- 1 całe jajko
- 2 miarki odżywki białkowej, w tym przypadku była o smaku szarlotki :)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki mąki bezglutenowej
- 1 łyżeczka cynamonu (ciekawostka - cynamon nie ma smaku, ma tylko zapach, jeśli ktoś nie wierzy, niech zje łyżkę cynamonu wprost do ust, najpierw zatykając palcami nos - brak smaku jakbyśmy zjedli mąkę)
- 1 łyżeczka erytrolu (taki ksylitol tylko ma 0 kcal)
Gotową, zmieszaną masę układamy na blaszce do pieczenia bez żadnego tłuszczu w dowolnej wielkości kółeczka i pieczemy 15 minut, aż będą rumiane i chrupiące z brzegów, ale wilgotne i puszyste w środku - to wszystko, efekt na moim zdjęciu :)
Wartości dla tej ilości, czyli około 15-20 ciastek:
Białko: 37g, Węglowodany: 8g, Zdrowe tłuszcze: 10g, Kalorii: 238 kcal - czyli tyle, ile PÓŁ PĄCZKA i są to same zdrowe kalorie, a węglowodanów z marchewki praktycznie można nie liczyć wcale :)
2. Słodki omlet białkowo-tłuszczowy bez węglowodanów - jem go od 3 lat codziennie na śniadanie i jeszcze mi się nie znudził - czas przygotowania 3 minuty + smażenia 5 minut
Składniki i sposób przygotowania - do blendera wrzucamy i mieszamy:
- 2 lub 3 jajka całe
- 1/2 miarki odzywki białkowej, w tym przypadku o smaku Tiramisu
- 1 łyżeczka kakao
- dowolne inne sypkie produkty, które spełnią rolę zagęszczacza zamiast mąki - u mnie są to losowo: len złocisty, ostropest plamisty, nasiona chia lub błonnik gryczany o smaku kakao
Po zmieszaniu smażymy z obu stron na oleju kokosowym (2 łyżeczki czyli 10g) rafinowanym (bezzapachowym) na patelni, na średnim ogniu powoli, podkreślam - na małym ogniu.
Gotowy omlet jak na zdjęciu, polewamy 50 ml kefiru, ja dodatkowo polewam po wierzchu sosem karmelowym 0 kcal i...gotowe :)
Omleta tego robię nieraz dla odmiany w wersji na słono - zamiast odżywki daję boczek skrojony w kosteczkę i usmażony wcześniej na skwarki, po wierzchu wtedy polewam przecierem pomidorowym i mamy mini-pizzę na słono.
Wartości dla omleta na zdjęciu: Białko: 26g, Węglowodany: 4g, Zdrowe tłuszcze: 22g, Kalorii: 295 kcal
Oba posiłki można zrobić w wersji z węglowodanami dodając do nich np. płatki jaglane w odpowiedniej dla siebie ilości.
Smacznego i na zdrowie!